marți, 3 mai 2011

Constient si responsabil

As vrea sa va intreb: cat timp petreceti din cele 15-16 ore in care sunteti treji fiind constienti de incredibila capacitate pe care o avem de a gandi, simti, intelege, admira ceea ce ne inconjoara? Cat timp va lasati purtati de activitati plictisitoare in care va utilizati prea putin ori deloc acesta capacitate? Cat timp abandonati practic aceasta capcitate care ne face unici?
Cat timp pierdeti cu lucruri inutile care nu va ajuta sa evoluati in intelegerea si bucuria de a trai intr-o stare de contiinta a prezentului? Cat timp va ascundeti in spatele cuvintelor "asa face toata lumea" sau " ce vrei sa facem?" pentru a ignora capacitatea de a fi contient de decideziile pe care le luam, deci responsabil. Cati timp pierdeti la cumparaturi, la servici , la TV uitandu-va la dezbateri politice sterile sau telenovele?
Cat timp va ingijorati pentru amanunte nesemnificative? Cat timp va stresati din cauza sefului sau a colegilor care nu au alta preocupare decat sa va faca viata la birou un calvar si asta doar pentru ca si ei resimt acelasi lucru? Cat timp va pierdeti cu forma uitand continutul?

Cum v-ati trai viata daca v-ati lasa ghidat de aceasta capacitate uimitoare de fi constient si responsabil?
Un caine care te musca pe strada nu are posibilitatea de a intelege daca actiunea lui a fost buna sau nu pentru ca nu este contient de el in felul in care un om decide sa dea sau nu o palma cuiva.
Esti consitent de decizia de a face sau nu ceva, de a fi bun cu celalat sau de a-i face sicane, de a fi sincer (cu tine si cu ceilati) etc?

CONȘTIÍNȚĂ s. f. 1. forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realitătii obiective prin intermediul senzatiilor, perceptiilor și gândirii, sub formă de reprezentări, notiuni, judecăti, rationamente, inclusiv procese afective și volitionale.

Oamenii au o calitate unica de care ne folosim foarte putin: suntem contienti de ceeea ce se intâmpla, de ceea ce ni se intmpla. Suntem capabili sa ne bucuram de frumusetea naturii vizual, auditiv, sensorial in general si in acelasi timp sa o intelegem cum functioneaza. Suntem capabili de a gandi si a allege sa fim sau sa actionam intr-un fel sau altul. Si totusi cat timp petrecem in starea de constiinta? Cati dintre noi se bucura in fiecare moment al vietii de acesta capacitate incredibila? Un animal salbatic..o caprioara, o vulpe sau un leu..se nasc, traiesc..se inmultesc si mor fara a intelege mare lucru ci doar urmand “traditia” ce le este transmisa in mare parte genetic.
Cu cateva zile in urma am vazut un documentar la TV despre specii disparute. Un cercetator enunta ca specia umana va disparea la un moment dat la fel cum dinozaurii sau alte specii ce au dominat tera la un moment dat au disparut..iar ca natutra va fi fericita caci se va putea intoarce la salbaticia ei…ca se va reface, numarul pestilor si animalelor va creste, noi specii vor aparea, padurile vor acoperi usor, usor teritorii intinse si animalele isi vor relua spatiul pierdut in fata oamenilor…Si totusi nu va mai fi nimeni care sa admire maretia ei.....
Atunci m-am gandit oare nu e pacat ca noi oamenii avem aceasta uimitoare capacitate de a ne bucura de frumusetea si diversitatea pe care tera ne-a oferit-o de cand am aparut pe pamant si din pacate ne folosim de acesta capacitate din ce in ce mai putin…ba din contra ne indepartam de natura si incercam sa schimbam (din pacate mai mult in rau) ceea ce este natural. Am creat orase, industrii, poluare…maldare de gunoi care ne deranjeaza pe cei mai multi dintre noi si totusi continuam sa a o facem..sa ne otravim viata…constient sau nu?

Un comentariu: